Přeskočit na obsah

Bramborová polévka s medvědím česnekem

Bramborová polévka s medvědím česnekem je populární polévka, která se často připravuje v období, kdy medvědí česnek začíná růst. Polévka se zvykne vařit z jemně nakrájených brambor, cibule, česneku a základu z vývaru. Medvědí česnek přidává polévce charakteristickou vůni a chuť.

Polévka se zvykne podávat se zakysanou smetanou nebo s opečeným chlebem. Kromě toho se medvědí česnek často používá také jako dekorace na vrchol polévky, což dodává jídlu estetický vzhled. Polévka s medvědím česnekem je populární nejen v České kuchyni, ale také v kuchyních jiných zemí, kde roste medvědí česnek.

Recept Bramborová polévka s medvědím česnekem

Ingredience

  • 100 g medvědího česneku
  • 450 g brambor
  • 1 cibule
  • 1 PL másla
  • 1 l kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
  • 75 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř

Postup

  1. Listy medvědího česneku důkladně omyjeme a nasekáme nadrobno.
  2. V hrnci si rozehřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme do sklovitu asi 2 – 3 minuty. Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory a nasekaný medvědí česnek. Restujeme asi 1 minutu. Přilijeme vývar, přikryjeme, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud brambory nezměknou (asi 15-20 minut).
  3. Když jsou brambory měkké polévku rozmixujeme, přilijeme smetanu a nakonec dochutíme solí a pepřem.
  4. Vypneme a podáváme posypané nasekanými listy medvědího česneku.

Bramborová polévka s medvědím česnekem otázky a odpovědi

Jak dlouho vydrží bramborová polévka s medvědím česnekem v lednici?

Polévka vydrží v chladničce asi 2-3 dny, pokud je správně uskladněna v uzavřené nádobě. Doporučuje se jí konzumovat čerstvou.

Je bramborová polévka s medvědím česnekem zdravá?

Ano, bramborová polévka s medvědím česnekem může být zdravá, protože obsahuje zdravé složky, jako jsou brambory, zelenina a bylinky. Medvědí česnek má také antioxidantové a protizánětlivé účinky.

Dá se bramborová polévka s medvědím česnekem zmrazit?

Ano, bramborovou polévku s medvědím česnekem lze zmrazit. Doporučuje se ji zmrazit v porcích, aby se dala lehce ohřát. Při ohřívání je třeba přidat trochu vody nebo vývaru, protože se může stát, že se polévka stane příliš hustou po zmrazení a rozmrazení.

Více inspirace