Přeskočit na obsah

Hrachová polévka s bramborami, tradiční recept

Slovenská hrachová polévka je klasickým a oblíbeným jídlem v České republike. Tato polévka je vyrobena z hrachu, zeleniny a koření a má bohatou a výraznou chuť. Je to jednoduchá a sytá polévka, která je oblíbená nejen v chladnějších měsících, ale i po celý rok. Hrachová polévka od babičky je výživná a zdravá, protože hrách je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály. Tato polévka obsahuje železo, draslík a vitamín C. Je nízkokalorická a zdravá volba pro ty, kteří dbají na vyváženou stravu.

REKLAMA

Hrachová polévka ze zeleného hrachu je často podávána se slaninou nebo uzeným masem, které dodávají polévce další vrstvu chuti. Může být také doplněna kysanou smetanou, koprovými listy nebo čerstvou petrželovou natí pro intenzivnější chuťovou rozmanitost.

Tradiční hrachová polévka je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat výživné a chutné jídlo. Je to jednoduché, syté a lahodné jídlo, které potěší chuťové pohárky a přináší pocit tepla a pohody.

REKLAMA

Ingredience na hrachovou polévku

REKLAMA

Postup přípravy hrachové polévky

Základní příprava

V hrnci si zahřejeme 2 lžíce olivového oleje na středně vysoké teplotě. Přidáme šunku a restujeme za občasného míchání, dokud lehce nezhnědne (cca 5 až 7 minut). Pomocí děrované lžíce šunku vybereme a odložíme bokem.

Restování

Přidáme cibuli, zbývající 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky soli a ¼ lžičky koření a restujeme do sklovita (asi 5 minut). Potom přidáme mrkev, brambory, česnek, bobkový list a tymián, restujeme za častého míchání, dokud česnek nevoní (asi 2 minuty).

Vaření

Přilejeme vývar, přidáme hrách a přivedeme k varu. Přidáme 2 hrnky uvařené šunky, přikryjeme, snížíme teplotu a dusíme, dokud mrkev, hrách a brambory nezměknou, asi 50 minut.

Dochucování

Pomocí bramborového lisu rozmačkáme zeleninu, dokud polévka nedosáhne požadované konzistence. Přidáme zbývající sůl a koření. Pokud je polévka hustá, ředíme dalším vývarem. Podle chuti dosolíme a dokoreníme. Podáváme se zbývající šunkou a bagetou.

REKLAMA

Videorecept na hrachovou polévku

Jak se připravuje hrachová polévka?

Hrachová polévka se připravuje zeleninovým vývarem a sušenými hrachovými struky. Hrachové struky se před vařením namočí na několik hodin, aby změkly. Potom se vaří společně s cibulí, mrkví, celerem a dalšími přísadami, dokud hrachové struky nezměknou. Polévka se potom může promixovat na hladkou konzistenci nebo servírovat s kousky zeleniny.

Je hrachová polévka vhodná pro vegetariány a vegany?

Ano, hrachová polévka je vhodná pro vegetariány a vegany, protože neobsahuje žádné masové produkty ani živočišné produkty. Je vyrobena z rostlinných složek, jako jsou hrachové struky a zelenina, a může být přizpůsobena individuálním preferencím a potřebám.

Jaké jsou výživové výhody hrachové polévky?

Hrachová polévka je výživná a bohatá na vlákninu, bílkoviny a vitamíny. Obsahuje také minerály, jako je železo a draslík, a je nízkokalorická ve své podstatě. Hrachové struky jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahují antioxidanty a další prospěšné složky pro zdraví.

Jak mohu obohatit chuť hrachové polévky?

Chuť hrachové polévky můžete obohatit přidáním koření a bylinek, jako je kopr, petržel, tymián nebo kurkuma. Můžete také přidat zeleninu jako slaninu, klobásu nebo koprové listy pro větší chuťovou rozmanitost. Experimentování s přísadami vám umožní přizpůsobit chuť polévky svým preferencím.

Další inspirace

Napište komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *