Přeskočit na obsah

Kdoulový kompot, domácí recept na zavařené kdoule

REKLAMA

Domácí kdoulový kompot je tradiční ovocný pokrm z dužiny kdoulí. Tento sladký a osvěžující kompot nabízí výjimečnou kombinaci přirozené ovocné sladovosti a šťavnatosti. Je to také oblíbený způsob, jak tuto sezónní pochoutku využít a uchovat její chuť během zimních měsíců.

K přípravě kdoulového kompotu jsou zapotřebí zralé a kvalitní kdoule. Kdoule se omyjí, rozkrojí a odstraní jádra. Dužinu kdoulí lze nakrájet na menší kousky velikosti kostek ledu.

Kdoulový kompot je velmi flexibilní pokrm, což znamená, že jej lze přizpůsobit osobním preferencím a sezónním změnám. Pro zvýraznění chuťových nuancí kdoulí lze přidat koření, jako je skořice nebo hřebíček. Můžeme také použít citronovou šťávu, která kompotu dodá osvěžující nádech.

Kdoulový kompot se často podává jako samostatný dezert nebo jako příloha. Teplý kdoulový kompot s vanilkovou zmrzlinou je oblíbenou kombinací, která spojuje teplé a studené textury s kontrastem chutí. Skvěle se hodí také jako náplň do koláčů, zákusků nebo palačinek. Tento kompot je jedním z nejoblíbenějších receptů na kdoule.

Hotový kompot můžete skladovat v následujících chladných měsících. Nakrájené ovoce skladujte ve sterilizovaných sklenicích a dózách a hermeticky je uzavřete. Tento způsob umožní delší trvanlivost a možnost vychutnat si letní chutě po celý rok.

Veselé kdoulové kompoty jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které přispívají k celkovému zdraví. Obsahují vitamin C, vitamin A, draslík a vlákninu. Konzumace kdoulového kompotu může podpořit trávení a imunitní systém.

Příprava kdoulového kompotu je skvělým způsobem, jak si vychutnat sezónní ovoce v chutné a osvěžující podobě. Jeho využití je široké – od samostatného podávání až po různé kulinářské experimenty. Kdoulový kompot nám přináší chuťový zážitek, který se pojí s přírodou a tradicí, a je nezbytnou součástí domácí kuchyně.

Nejlepší kuchyňské pomůcky

REKLAMA

Ingredience na kdoulový kompot

Kdoule
1 l vody
400 g – 500 g cukru (přidejte podle chuti a sladkosti kdoulí)
Šťáva a kůra z 1 citronu

REKLAMA

Postup přípravy kdoulového kompotu

Sterilizace sklenic

Před plněním sklenice a víčka sterilizujte v horké vodě nebo v troubě. Ke sterilizaci je vhodná také myčka nádobí.

Příprava sirupu

Do hrnce dejte vodu a cukr. Pokud chcete, přidejte volitelné koření, jako je skořice, hřebíček, případně můžete přidat i vanilku. Vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Poté přidejte šťávu a kůru z citronu a vařte další 2-3 minuty.

Plnění sklenic

Kdoule omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Připravenými kdoulemi naplňte sterilované sklenice a poté je zalijte sirupem asi 1 cm od okraje.

Uzavírání a skladování

Sklenice uzavřete a nechte je vychladnout. Po vychladnutí je uložte na chladném a tmavém místě. Pokud jste sklenice nesterilizovali, sterilizujte hotový kompot při teplotě 95 °C po dobu asi 20 minut.

REKLAMA

Vánoce se blíží!

Vyzdobte si domov krásnými vánočními prvky pro sváteční období. Svícny, betlémy, dekorace na dveře nebo stůl a samozřejmě nepostradatelný vánoční stromek navodí tu správnou sváteční náladu. Až se ve vzduchu objeví první vánoční cukroví, bude vše dokonale vyzdobené a připravené.

Video recept na kdoulový kompot

Často kladené otázky o kdoulovém kompotu

Z jakého ovoce se připravuje kdoulový kompot?

Zralé kdoule se používají k výrobě kdoulového kompotu. Kdoule se omyjí, očistí a dužina se nakrájí na menší kousky.

Může se do kdoulového kompotu přidávat koření?

Ano, do kdoulového kompotu lze přidat koření, jako je skořice, vanilkový lusk, hřebíček atd., aby se zvýraznily chuťové nuance.

Jak se kdoulový kompot podává?

Kdoulový kompot se často podává jako samostatný dezert nebo jako příloha. Může se podávat teplý nebo studený. Často se kombinuje s vanilkovou zmrzlinou.

Jaké jsou zdravotní účinky kdoulového kompotu?

Kdoule jsou bohaté na vitaminy, minerály a antioxidanty, které mohou přispět k celkovému zdraví. Obsahují vitamin C, vitamin A a vlákninu.

Lze kdoulový kompot použít i v jiných receptech?

Ano, kdoulový kompot můžete použít jako náplň do koláčů, zákusků, palačinek apod.

REKLAMA
Další inspirace

Napište komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *