Přeskočit na obsah

Babiččina kuřecí polévka s nudlemi, nejlepší kuřecí vývar

Domácí kuřecí polévka s nudlemi je tradičním a oblíbeným pokrmem, který si lidé po celém světě užívají už po staletí. Tento klasický vývar, který se vaří pomalu s kousky kuřete, zeleninou a bylinkami, je známý svou schopností potěšit duši a poskytnout úlevu v chladných dnech. Základem domácí kuřecí polévky je vývar připravený z kuřecího masa, nejčastěji z celé slepice nebo kousků kuřete. Do polévky se přidává zelenina jako mrkev, cibule, a celer, a také bylinky jako petržel, bobkový list, a tymián. Někdy se přidají i brambory, aby byla polévka sytější.

REKLAMA

Domácí kuřecí polévka je často považována za komfortní jídlo, které lidé vyhledávají, když jsou nemocní nebo se cítí osaměle. Mnozí věří, že má léčivé vlastnosti, zejména při nachlazení. Vedle toho, že je výživná, také působí hydratačně a může pomoci při uvolnění dýchacích cest.

Domácí kuřecí polévka je nejen chutným a výživným pokrmem, ale i symbolem péče a pohostinnosti. Její bohaté chutě a aroma jsou znakem lásky a útěchy, která může přijít jen z kuchyně domova.

REKLAMA

Ingredience na kuřecí polévku

REKLAMA

Postup přípravy kuřecí polévky

Příprava

Babiččina kuřecí polévka s nudlemi, nejlepší kuřecí vývar

Na sporáku si připravíme hrnec a vložíme do něho domácí slepici. Zalijeme ji přibližně 5 litry vody (záleží od velikosti hrnce).

Přidání zeleniny

Babiččina kuřecí polévka s nudlemi, nejlepší kuřecí vývar

Do vody přidáme mrkev, petržel, kedluben, celer, cibuli, případně další zeleninu podle chuti.

Ochucení

Babiččina kuřecí polévka s nudlemi, nejlepší kuřecí vývar

Následně do hrnce přidáme sůl, černé koření, nové koření a petrželovou nať nebo libeček (všechno podle chuti).

Vaření

Babiččina kuřecí polévka s nudlemi, nejlepší kuřecí vývar

Polévku vaříme na mírném ohni po dobu 3 – 4 hodin. Podle potřeby doléváme vodu.

REKLAMA

Videorecept na kuřecí polévku

Jaké jsou hlavní ingredience domácí kuřecí polévky?

Hlavní ingredience jsou kuřecí maso (celá slepice nebo kousky kuřete), zelenina jako mrkev, cibule a celer, a bylinky jako petržel, bobkový list a tymián. Můžete také přidat brambory pro sytější verzi.

Je pravda, že kuřecí polévka může pomoci při nachlazení?

Ano, mnoho lidí věří, že kuřecí polévka má léčivé vlastnosti při nachlazení. Může působit hydratačně, ulehčovat dýchací cesty a poskytovat výživu, když nejste schopni jíst těžší jídla.

Můžu použít bujón nebo vývar z obchodu namísto domácího vývaru?

Ano, můžete použít bujón nebo vývar z obchodu jako základ pro polévku, ale domácí vývar obvykle poskytuje bohatší chuť a texturu.

Jak dlouho bych měl/a vařit kuřecí polévku?

Doba vaření se může lišit, ale obvykle se polévka vaří od 1,5 do 2 hodin na mírném ohni. Důležité je, aby maso bylo měkké a vývar bohatý na chutě.

Je možné udělat vegetariánskou verzi kuřecí polévky?

Ano, můžete udělat vegetariánskou verzi této polévky použitím zeleninového vývaru namísto kuřecího a přidáváním více zeleniny jako náhradu za kuře.

Jaké koření a bylinky mohu použít na dochucení kuřecí polévky?

Kromě klasických bylinek jako jsou petržel, bobkový list a tymián, můžete přidat také česnek, koření, rozmarýn, nebo jiné bylinky a koření, které máte rádi.

Můžu zmrazit kuřecí polévku?

Ano, kuřecí polévka se dá velmi dobře zmrazit. Ujistěte se, že je úplně vychladnutá předtím, než ji uložíte do mrazničky, a použijte ji do 2-3 měsíců.

Další inspirace

Napište komentář k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *